PVDA wil er nog een officiële feestdag bij en dient wetsvoorstel in

door: PMN
Peter Mertens
Afbeelding bron: Photonews

De linkse partij PVDA wil er nog een extra feestdag bij. Dat laat de partij weten in een persbericht.

PVDA wil ook van 8 mei een officiële feestdag maken. De partij zegt hiermee gehoor te geven aan de oproep van vakbonden, organisaties en personaliteiten uit het middenveld, de culturele en de academische wereld.

Peter Mertens, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA, legt uit waarom 8 mei een officiële feestdag moet worden. "Op 8 mei 1945 tekende nazi-Duitsland de onvoorwaardelijke overgave.”

“Wij steunen het idee om van 8 mei, de verjaardag van de overwinning op het fascisme, een officiële feestdag te maken, om te herdenken en om te waarschuwen. Want het fascisme is niet weg. Het kan altijd terugkeren. Ons wetsvoorstel wordt vandaag in overweging genomen in de Kamer.”

Omdat de mechanismen die toen tot het geweld en de barbaarse schendingen van de mensenrechten hebben geleid vandaag opnieuw in opmars zijn, stelt de PVDA voor om van 8 mei een wettelijke feestdag te maken, zodat er meer ruimte ontstaat om op die dag deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis in herinnering te brengen en er uit te leren voor de toekomst.