Rik Torfs heeft een heldere mening over het debat tussen Van Grieken (Vlaams Belang) en Bouchez (MR)

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Onlangs ging Georges-Louis Bouchez (MR) in discussie met Tom Van Grieken van Vlaams Belang in Terzake. Volgens Franstalig België was daarmee het cordon médiatique doorbroken. Rik Torfs, die zelf ook nog deelnam aan politieke debatten, geeft zijn persoonlijke kijk op het gebeuren.

“Dat cordon médiatique bestaat in Franstalig België al lang, dus dat creëert een heel andere mediasituatie dan in Vlaanderen of Frankrijk”, steekt voormalig cd&v-politicus Rik Torfs van wal in gesprek met Redactie24.

“Eigenaardig aan het gesprek tussen Georges-Louis Bouchez (MR) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) was dat het gesprek plaatsvond in de gebouwen van de VRT waar die politiek niet heerst, maar toch werd Georges-Louis Bouchez er op aangesproken.”

“In Franstalig België zegt men dat het cordon médiatique hen heeft behoed tegen extreemrechtse invloed. Men wil doen uitschijnen dat het om een ethisch punt gaat, maar het is vooral een politiek strategische kwestie.” 

“Dat cordon maakt dat de bandbreedte van politieke discussie in Franstalig België altijd veel kleiner is geweest dan in Vlaanderen. PVDA tot Vlaams Belang komen aan bod In Vlaanderen, wat onze blik op de politiek verruimt.”

“In Franstalig België moet Bouchez opletten omdat hij al meer naar rechts neigt dan zijn voorganger Charles Michel. Ik ben wel blij dat Bouchez die discussie wat openbreekt. Op die manier komt ook in Franstalig België meer ruimte voor discussies met alle partijen.”

Georges-Louis Bouchez tast de grenzen af tot hoever hij kan gaan en dat vind ik persoonlijk heel interessant. Ik ben een voorstander van een open gesprek waar iedereen aan mag deelnemen. Voor een democratie lijkt me dat op termijn nog altijd het beste.”

Tags rik torfs