Sammy Mahdi heeft duidelijke mening over oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Asielzoekers kunnen zich vanaf nu weer fysiek gaan aanmelden aan het Klein Kasteeltje. Door het coronavirus moesten ze de jongste maanden online een afspraak maken.

"Daardoor konden die mensen niet meteen opvang krijgen. Een rechter heeft nu beslist dat dit wel moet gebeuren: mensen hebben meteen recht op asiel eens ze asiel komen aanvragen", legde Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) uit op Radio 1.

"Het kon eigenlijk al sinds vorige week vrijdag, toen hebben we een testfase gehad, die goed verlopen is. We hebben de procedure verbeterd tegenover vroeger, want lange rijen moeten we zien te vermijden."

Mondmasker

"Ons voornemen is om ervoor te zorgen dat er genoeg afstand wordt gehouden. Mensen die toekomen, zullen een ticket krijgen waarop het uur staat waarop ze moeten terugkomen. Zowel in de wachtrij op straat als binnen moet er een mondmasker gedragen worden. Binnen is bovendien plexiglas voorzien", aldus Mahdi.

Terugkeer

De jonge CD&V'er is tevreden met de gang van zaken: "Indien we mensen vragen om maandenlang te wachten, waarna een procedure volgt die ook nog eens een aantal maanden duurt, wordt het daarna des te moeilijker indien ze zouden horen dat ze moeten terugkeren naar hun land. We willen mensen meteen opvangen, meteen ondervragen en meteen zien of ze recht hebben om hier te blijven of niet."

Economische vluchtelingen

Mahdi maakt een duidelijk onderscheid tussen oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen. "Niet iedereen vlucht voor oorlog, sommige mensen vluchten ook voor een betere socio-economische situatie. Mensen die vluchten voor oorlog moeten welkom zijn. Het zou maar vreselijk zijn mochten we niet van plan zijn om mensen te helpen die vluchten voor terreur. Voor economische vluchtelingen geldt dat niet, op dat vlak moeten we duidelijk zijn", besloot Mahdi.