Sammy Mahdi reageert op knokpartij met jonge asielzoekers en zegt wat moet gebeuren

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi heeft gereageerd op de massale vechtpartij die zich heeft voorgedaan tussen minderjarige Afghaanse asielzoekers en Turkse jongeren.

Zaterdagavond kwam het in Genk tot een confrontatie tussen een groep jongeren uit een asielcentrum in Lanaken en Turkse jongeren uit Genk. Twee 18-jarigen uit Genk liepen daarbij steekwonden op (lees hier het volledige artikel).

"Ik kan die personen op dit moment moeilijk terugsturen naar Kaboel - bellen naar de taliban en vragen om die jongeren over te nemen", reageerde Sammy Mahdi (CD&V) op Radio 1.

"Dus je zit met die jongeren op je grondgebied. Het is vooral belangrijk dat je ze goed spreidt, dat de centra voor niet-begeleide minderjarigen niet te groot zijn."

"Je hebt voldoende kleine centra nodig, om hen goed te omkaderen en goed te begeleiden. En vooral op het moment dat ze zich misdragen ook gewoon keihard aan te pakken."

Marino Keulen

Ook Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken, reageerde tegenover de VRT. "Ik vind niet dat je ze moet terugsturen naar Afghanistan, dat is de barbarij."

"Maar ik denk wel dat we moeten onderzoeken of zij hun recht op asiel hier niet verspeeld hebben. Als je iemand dodelijk verwondt, dan vind ik dat je daarmee je recht op asiel - in België althans - verspeelt."

Download nu de gratis app van Redactie24