"Steeds meer huishoudens krijgen geen thuislaadpaal omdat ze het net zouden overbelasten"

door: MRO
elektrische auto laadpaal
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De Vlaamse regering kondigde aan dat we vanaf 2029 enkel nog een elektrische wagen zullen kunnen kopen. Maar is ons land klaar om tijdens de komende jaren massaal thuislaadpalen te installeren? Daar stelt Kamerlid Joy Donné (N-VA) zich ernstige vragen bij.

"Er is het gegeven dat het laagspanningsnet op steeds meer plaatsen tegen zijn maximumcapaciteit aan zit en dat het een gestage groei van thuisopladende e-voertuigen niet aankan aan het huidige investeringsritme van de netbeheerders", aldus Joy Donné in de Kamer.

"Meer en meer krijgen wij getuigenissen binnen van huishoudens die een aansluiting voor een slimme thuislaadpaal vragen, maar die niet krijgen omdat ze de derde, de vierde of de vijfde in de straat zijn en het net zouden overbelasten, of omdat ze nog op het monofasige 230-voltnetwerk zijn aangesloten, wat geen slimme laadpaal toelaat zonder versterking van het net of verzwaring van de aansluiting thuis, wat heel wat geld kost."

"Dan heb ik het alleen over de mensen die in de luxepositie zitten om thuis een laadpaal te kunnen plaatsen en nog niet over alle appartementsbewoners en mensen die in een stedelijke context leven die op dat vlak helemaal uit de boot vallen."