Theo Francken neemt Egbert Lachaert op de korrel: “Een heel onverstandige beslissing”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte afgelopen week een opmerkelijk optreden in Gert Late Night. ‘We gaan ze kapotmaken in de oppositie’, zei hij. “Het was nogal plastisch uitgedrukt, maar au fond heeft hij gelijk”, reageert partijgenoot Theo Francken die de bocht van Egbert Lachaert (Open Vld) onbegrijpelijk vindt.

“Ik ga helemaal akkoord met de boodschap van Bart. Ik vind het onbegrijpelijk dat Egbert Lachaert met een programma tegen paars-groen is verkozen tot voorzitter van Open Vld en dat hij nu de auteur is van die paars-groene coalitie. Hij wilde niet met ons in zee gaan terwijl er een goed akkoord lag en er zeker ruimte was voor nog een aantal extra liberale accenten, het was nog geen definitief akkoord.”

“Lachaert wilde de liberale familie samenhouden, maar de eerste die buiten werd gegooid was CdH, dus die christendemocratische familie telt dan niet. Er was er ééntje te veel en dan was er een linkse ministerpost minder voor PS. Die families is toch maar een argument dat wordt gebruikt à la tête du client”, aldus Theo Francken bij Redactie24.

“Ik vind dat Vld een heel vreemde bocht heeft genomen en ik vind het een heel onverstandige beslissing om een regering te vormen zonder Vlaamse meerderheid in tijden waarin je heel moeilijke beslissingen moet nemen. Het is naar democratische legitimiteit beter om ook een politiek draagvlak te hebben in Vlaanderen, dat is er nu niet. Ze nemen daar een zeer groot risico.”

Bij N-VA is men alleszins klaar om stevig oppositie te voeren. “Op een correcte manier, maar ik ga er wel staan”, zegt Francken. “Ze gaan moeten zien dat wat ze voorstellen op iets trekt want anders zal ik stevig weerwerk bieden. Ik zit 20 jaar in de Wetstraat dus mij maken ze niets meer wijs.”