Theo Francken ziet groot probleem: "Rusland heeft ons in de tang"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-Kamerlid Theo Francken volgt de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Hij ziet hoe Rusland gesanctioneerd wordt, maar wijst erop dat wij ook gesanctioneerd worden.

"Sancties werken in twee richtingen. Wij sanctioneren Rusland, maar Rusland heeft ons in de tang met de energievoorziening", zei Francken in 'De Afspraak'.

"De energieprijs explodeert. De mensen voelen het in hun portefeuille, er komt sociale onrust. Wat perfect past in de hybride oorlogsvoering die Poetin al een hele tijd aan het voeren is."

"Op vlak van cyberaanvallen, op vlak van verkiezingsbeïnvloeding in de VS en in Europa, op vlak van fake news, via sociale media en alle mogelijke bots, het Brexitreferendum."

"Wij zijn de inflatiekampioen, dus wij zijn door de gasprijzen heel concreet getroffen. Dat zorgt voor sociale onrust. Dat speelt in zijn agenda. Dat zorgt voor onvrede tegenover de regering en het establishment."

"Dus hij kan ons ook sanctioneren, en hij is daarmee bezig."

Francken vindt dat er twee lessen getrokken moeten worden: meer investeren in Defensie en energieonafhankelijk worden van Rusland.