Vandenbroucke wijst Belfius, BNP Paribas Fortis en andere banken met de vinger

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Frank Vandenbroucke is het niet eens met wat de Nationale Bank adviseert. Hij zegt dat de banken wel degelijk de ruimte hebben om de rente op spaarboekjes te verhogen.

De rente op spaarboekjes is al een hele tijd historisch laag en Vooruit wil de banken verplichten om de rente op te trekken.

Vrijdag adviseerde de Nationale Bank om banken niet te verplichten om de rente te verhogen. Het zou een risico inhouden voor de gezondheid van de sector.

"Het advies van de Nationale Bank overtuigt écht niet, hé", reageerde Frank Vandenbroucke op Radio 1.

"Om te beginnen lees ik in het advies dat het voorstel van Vooruit op jaarbasis 4,5 miljard zou kosten aan de Belgische banken. Dat is gewoon volstrekt onjuist. Ons voorstel is op dat vlak veel gematigder."

"Als de Nationale Bank er zo naast klopt in de beoordeling van ons voorstel, dan is de vraag: wat betekent de rest van dat advies?"

"Om nog voorzichtiger te zijn, nog gematigder te zijn dan wat Vooruit nu voorstelt, zou je kunnen zeggen: zo'n minimale rente die de spaarder moet krijgen is voor de eerste 25.000 euro, of de eerste 50.000 euro of 75.000 euro die op het spaarboekje komt."