"Wat we zelf graaien, graaien we beter": "Ook Vlaams Parlement omzeilt pensioenplafond"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het pensioenschandaal in de Kamer lijkt zich nu uit te breiden naar het Vlaams Parlement. "Het Vlaams Parlement omzeilt het pensioenplafond al tien jaar langer dan de Kamer", onthult PVDA.

"De 'vzw Pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers', met daarin een vertegenwoordiging van alle partijen behalve de PVDA, heeft in 2004 al een constructie opgezet om pensioenen tot 20 procent boven het plafond uit te kunnen betalen", klinkt het bij de extreemlinkse partij.

"Ook Vlaamse parlementsleden kunnen dus een bonus van 1.500 euro bovenop het wettelijk maximum van 7.813 euro bruto krijgen", zegt PVDA-fractieleider Jos D'Haese.

"Door een deel van het pensioen als 'rente' uit te betalen, omzeilt het parlement het wettelijke maximum. Exact dezelfde truc dus als de Kamervoorzitters hebben gebruikt om zich een extra pensioen uit te betalen. Maar hier geldt het dus voor alle parlementsleden die pensioenen cumuleren."

"'Wat we zelf graaien, graaien we beter', moeten ze in het Vlaams Parlement gedacht hebben", concludeert D'Haese.

De PVDA stelt voor om parlementsleden een gewoon werknemersstatuut te geven. "Het kan niet dat parlementsleden als enigen over hun eigen pensioen kunnen beslissen. Laat hun pensioen ook uitbetalen en controleren door de federale pensioendienst, zodat we eindelijk een halt kunnen toeroepen aan al die privileges."