"We hebben de laagste pensioenen en die zijn onbetaalbaar? Maak dat een ander wijs!"

door: STS
Pensioen - gepensioneerden - geld - bejaarden
Afbeelding bron: Pixabay

PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte is het oneens met de stelling dat de pensioenen onbetaalbaar zouden zijn of worden.

De Witte hekelt het nieuwste jaarrapport van de Vergrijzingscommissie. "De miljarden vliegen ons weer om de oren: 'Als de overheid vandaag de factuur zou moeten betalen, gaat het om 25 miljard extra', lees ik in de media."

"Vergelijkingen over 30 jaar tijd in absolute cijfers weergeven, geeft een totaal vertekend beeld. Omdat de inflatie en de verdere groei van de welvaart volledig worden weggetoverd. Een eerstejaarsstudent economie zou voor minder gebuisd zijn."

Heel ander cijfer

"In 2021 herverdeelden we 27,7% van ons bbp via de sociale zekerheid. In 2050 zou dat 30,1% worden. Dat is 2,4% erbij. Op 30 jaar tijd. Minder dan 0,1% per jaar erbij. Of minder dan 500 miljoen euro. Dat is al een héél ander cijfer."

"We hebben de laagste pensioenen van West-Europa en zelfs die zouden onbetaalbaar zijn? Maak dat een ander wijs! In 2050 zouden we 13,9% van ons bbp aan de pensioenen geven."

"Landen als Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk geven dat vandaag al. De pensioenen blijven perfect betaalbaar als we de welvaart wat eerlijker verdelen."