We mogen weer met twee winkelen, bubbel van vijf blijft ongewijzigd

door: PMN
Sophie Wilmes na de nationale veiligheidsraad
Afbeelding bron: Photonews

Vandaag is er een nieuwe veiligheidsraad. Zo dadelijk begint de persconferentie. Er komen allicht nieuwe maatregelen voor de mondmaskerplicht en het alleen winkelen.

13:33 Oplossing op lange termijn

"We moeten een oplossing vinden op lange termijn. Dat het voor iedereen draaglijk wordt. Blijf goed voor jezelf zorgen en anderen."

13:23 Winkelen en evenementen

"Je mag winkelen met twee personen, dat is een maximum. Er is ook geen tijdslimiet. De maatregel is vanaf volgende maandag van toepassing."

"Er kunnen ook weer evenementen buiten plaatsvinden met 400 personen en 200 personen binnen. Het dragen van een mondmasker is verplicht."

13:20 Begrafenissen

"We hebben beslist dat op recepties van begrafenissen 50 personen aanwezig mogen zijn. Daar gelden dezelfde regels als in de horeca. Bij de volgende nationale veiligheidsraad willen de maatregelen voor recepties in het algemeen versoepelen."

13:15 "Toename van besmettingen"

"We weten dat de start van het schooljaar veel mensen onderweg zullen zijn. Dit brengt ook meer contacten met zich mee. Het zou dus goed kunnen dat de cijfers dan weer gaan stijgen. Het geheel van de maatregelen zorgde ervoor dat de cijfers gestabiliseerd zijn."

13:12 "Bubbel van vijf"

"Vanaf 1 september is de bubbel van vijf nog altijd van toepassing. Dat zijn vijf personen met uw gezin waarbij u de afstand niet moet bewaren. De bubbel blijft zeker nog één maand van toepassing. Iedereen mag zijn familie zien, zolang het maximum van 10 niet overschreven wordt." 

13:10 "Iedereen kan terug naar school"

"Alle leerlingen zullen op 1 september terug naar school kunnen. We hebben code geel. Het virus is nog altijd actief maar onder controle. Leerlingen ouder dan 12 jaar en leerkrachten moeten een mondmasker dragen. En bepaalde buitenactiviteiten moeten afgeschaft worden. Voor het hoger onderwijs zal er nog overleg worden gepleegd want zij starten later."

13:08 "Gerichte maatregelen"

"Er is een combinatie van lokale - en nationale maatregelen. Ik denk aan de mondmaskers. Het blijft sterk aanbevolen wanneer de veiligheidsafstand niet kan bewaard worden. Maar ook gouverneurs kunnen heel specifieke maatregelen. We moeten allemaal inspanningen leveren."

13:06 Wilmès: "Verbetering te merken"

"Het virus zal nog een tijdje blijven circuleren", verduidelijkt premier Wilmès. "Maar er is wel verbetering merkbaar. De situatie is genuanceerd. Een terugkeer naar ons normaal leven is nog niet mogelijk."

12:58 "Communicatie kan altijd beter"

"De communicatie kan altijd beter", bedenkt Marc Van Ranst zich bij VRTNWS. "Er moeten wel éénduidige maatregelen komen voor de mondmaskers. Je kan niet begrijpen dat mensen een mondmasker moeten dragen als er niemand in de buurt is."