Zware kritiek op wat CD&V met "probleemwolf" wil doen: "Regelrechte misdrijven"

door: STS
Wolf
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Vlaams Parlementslid Jo Brouns van CD&V wil de "probleemwolf" weg uit Limburg. De organisatie Welkom Wolf noemt dat misdadig.

"Die wolf die dergelijk systematisch gedrag blijft vertonen - hij valt paarden en koeien aan - moeten we identificeren en die moeten we minstens tijdelijk verplaatsen naar een ander gebied. Het buitenland bijvoorbeeld, of buiten Europa", zei Jo Brouns op Radio 1.

"Die voorstellen zijn regelrechte misdrijven", reageerde Jan Loos van Welkom Wolf. "Je mag wolven niet vangen, je mag wolven niet gevangen zetten, je mag die niet verplaatsen en al helemaal niet doden."

"Dat zoiets komt uit de mond van een Vlaams Parlementslid, iemand die zelf wetten maakt en tegelijk zegt: die Europese wetten, daar vegen we onze voeten aan.... Dat is ongehoord."

Natuurlijk gedrag

"Er is niks mis met die wolf. Die vertoont perfect natuurlijk gedrag. De CD&V heeft haar eigen definitie van 'probleemwolf' uitgevonden. Maar die strookt totaal niet met wat Europa daarmee bedoelt."

"Een wolf is pas een probleemwolf wanneer die actief mensen gaat benaderen. Of als die herhaaldelijk state-of-the-artwolfproof omheiningen weet te overwinnen. En die hebben we helemaal niet in Limburg. Waar wolven nu toeslaan, gaat het telkens om onbeschermd vee. Je moet niet praten over een probleemwolf als je zelf niet de maatregelen hebt genomen om te voorkomen dat die wolf bij je vee kan."