Opgelet als je deze diagnose krijgt van huisarts: Dan is je gewone rijbewijs niet meer geldig, met alle gevolgen van dien

door: STS
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Mensen die van hun huisarts te horen krijgen dat ze lijden aan diabetes, moeten goed opletten voor ze weer achter het stuur van hun wagen plaatsnemen. Er gaan dan onmiddellijk een aantal belangrijke regels van kracht.

"Zodra de diagnose diabetes wordt gesteld, heeft de patiënt een aangepast rijbewijs nodig met een beperkte geldigheidsduur. Dit is een wettelijke verplichting en geldt voor elke persoon met diabetes", legt de Diabetes Liga uit in een brochure.

Dit geldt ook voor patiënten die enkel hun levensstijl moeten aanpassen en geen medicatie hoeven te nemen. "Binnen de vier werkdagen na de diagnose dient de persoon een aangepast rijbewijs te hebben. Ook voor een voorlopig rijbewijs dient er een aangepast rijbewijs aangevraagd te worden."

Daarvoor ga je naar het gemeentehuis. Je neemt je oude rijbewijs mee, alsook het rijgeschiktheidsattest en/of rijgeschiktheidsadvies dat je van je huisarts meekrijgt, en je identiteitskaart.

Autoverzekering afsluiten

Indien de patiënt de regels niet naleeft, zijn er gevolgen. Het niet beschikken over een aangepast rijbewijs staat gelijk met het niet beschikken over een geldig rijbewijs. Dan kan je ook geen geldige autoverzekering afsluiten. Je kan een rijverbod krijgen indien je toch rijdt. "De patiënt is strafbaar met geldboetes en/of een gevangenisstraf", benadrukt de Diabetes Liga.

Volg Redactie24 nu op Instagram