Zo werd rijbewijs halen wel heel makkelijk: Vals spel komt aan het licht

door: STS
Rijschool - leerling-bestuurder
Afbeelding bron: Photonews

Er is een grootschalige fraude aan het licht gekomen inzake theoretische rijexamens. Daar zijn twee personen nu voor veroordeeld.

Een dertiger gaf in Gent lessen theorie aan mensen die hun rijexamen wilden afleggen. Toen hij betrapt werd tijdens het afleggen van een rijexamen in naam van een vriend, ging de bal aan het rollen. Onderzoek wees uit dat hij samen met een kompaan bij een grootschalige fraude betrokken was.

Die kompaan had een erkende rijschool. "Ze gingen meestal op dezelfde manier te werk", weet Het Nieuwsblad. "Wie twee keer niet slaagt voor zijn theoretisch rijexamen, moet verplicht een bekwaamheidsattest behalen, door 12 uur les te volgen bij een erkende rijschool. Via de kompaan die een rijschool had kregen de bewuste attesten een stempel en leek het alsof dat klanten daar les hadden gevolgd."

Tegen de dertiger werd in de rechtbank een gevangenisstraf van tien maanden met uitstel uitgesproken. Hij kreeg ook een boete van 1.200 euro opgelegd. De veertiger kreeg acht maanden cel met uitstel en dient eveneens 1.200 euro boete te betalen.

Door de fraude speelden zo'n honderd mensen hun rijbewijs kwijt. Sommigen vroegen een schadevergoeding, maar de rechter was van oordeel dat deze slachtoffers ook daders zijn.