Opvallend voorstel om autokeuring vlotter te laten verlopen: "Maak dit verplicht voor iedereen"

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

De situatie in de autokeuringscentra is er het jongste jaar weinig op vooruitgegaan. De Vlaamse overheid ontving in 2023 in totaal 983 klachten.

Die klachten kwamen van mensen die het niet eens waren met het resultaat van de keuring, maar ook de nog steeds lange wachttijden en de slechte klantvriendelijkheid zijn een doorn in het oog van velen.

Er is een plan om erkende herstellers zelf keuringen uit te laten voeren, maar een autokeuring in de garage zal pas ten vroegste begin 2025 mogelijk worden. Het is verder nog niet duidelijk wanneer de regel van kracht wordt dat een auto die ouder dan vier jaar is en minder dan 160.000 kilometer gereden heeft slechts om de twee jaar naar de autokeuring moet.

"Stuur de uitnodiging voor de keuring nog vroeger en maak het maken van een afspraak verplicht", stelt de waarnemend Vlaamse ombudsman Erwin Janssens voor in een interview met Het Laatste Nieuws.

"Zo moet niemand nog nodeloos uren aanschuiven én kunnen de centra hun beschikbare mensen en middelen beter en efficiënter inplannen."