"Veel mensen hebben gevoel dat migratie hun koopkracht ondermijnt en daar valt iets voor te zeggen"

door: MRO
Stijn Baert
Afbeelding bron: Photonews

Uit de recente peiling 'De Stemming' van VRT blijkt dat heel wat mensen zich zorgen maken om migratie en om hun koopkracht. Volgens Stijn Baert, professor arbeidseconomie, zijn deze twee zaken met elkaar verbonden. Hij ziet dat het tijd is voor een ander migratiebeleid.

"Uit 'De Stemming' blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over migratie en dat kan volgens mij niet los gezien worden van koopkracht. Heel veel mensen hebben het gevoel dat de migratie eerder de koopkracht ondermijnt dan zou helpen. Uit cijfers zien we dat daar wel iets voor te zeggen valt", aldus Stijn Baert in 'De afspraak op vrijdag' op Canvas.

Hij wijst erop dat in België té veel mensen die van buiten de EU komen niet werken. "In ons land zie je dat van iedereen die tussen 25 en 64 jaar is en niet uit de EU, dat daar maar de helft van aan de slag is."

"Er is dus een helft op actieve leeftijd die niet werkt en dan heb je jongere en oudere mensen die vaak aan de ontvangende kant van de sociale zekerheid staan."

"Het is dus duidelijk dat die twee (migratie en koopkracht) met elkaar verbonden zijn en dat je wel iets serieus zal moeten doen in het migratiebeleid. Gaan voor actieve stromen die hier mee kansen hebben. Met meer van hetzelfde zijn we het draagvlak voor migratie aan het ondermijnen."