Dit zijn de versoepelingen: Met meer mensen afspreken en op deze datum gaat de horeca open

door: STS
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité heeft zich vrijdagmiddag gebogen over de coronamaatregelen. Er komt maandag al een versoepeling, en er is een datum geprikt voor de heropening van de horeca.

De coronamaatregel die vanaf maandag aanstaande versoepeld wordt, is die van de buitenbubbel. We mogen vanaf dan met tien personen afspreken in de buitenlucht. Momenteel staat dat aantal op vier personen. Er moet wel voldoende afstand gehouden worden, en iedereen moet een mondmasker dragen. Er zullen ook opnieuw 50 mensen aanwezig mogen zijn op een begrafenis. Voor kinderen zijn georganiseerde activiteiten mogelijk met maximum 25 kinderen buiten of 10 kinderen binnen (-13 jaar).

Cultuur- en sportevenementen zullen vanaf 1 april mogen doorgaan, zolang het maar in de buitenlucht is, en met niet meer dan 50 aanwezigen. Ook de pretparken mogen op 1 april heropenen. Er is ook perspectief voor de horeca: cafés en restaurants mogen vanaf zaterdag 1 mei de deuren weer openen.

Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland, dat geldig was tot 1 april, is verlengd tot 18 april. Het zal dus van kracht blijven tijdens de paasvakantie. Een plezierreisje tijdens het paasverlof is dus uitgesloten.

Onderwijs

Er komen ook versoepelingen aan voor het onderwijs: zo zijn daguitstappen vanaf 15 maart opnieuw toegelaten. Kwetsbare groepen kunnen weer genieten van voltijds contactonderwijs. In het hoger onderwijs wordt contactonderwijs mogelijk met één dag per week les op de campus.