Erika Vlieghe kort voor nieuw Overlegcomité: "Dat is ons grootste punt van bezorgdheid"

door: MRO
Afbeelding bron: VRT

De coronacijfers schieten omhoog in ons land en dat baart experten en politici grote zorgen. Erika Vlieghe legt uit dat er nu moet worden ingegrepen om te voorkomen dat de ziekenhuizen opnieuw vollopen.

"We zien dat we nu sinds een aantal dagen rond de 200 ziekenhuisopnames per dag hebben en dat die mensen verhoudingsgewijs sneller moeten doorstromen naar intensieve zorg", vertelt Erika Vlieghe in De Ochtend op Radio 1.

"Dat is ons grootste punt van bezorgdheid, dat daar een opstapeling van patiënten en een snellere bezetting van die bedden komt. Dat gaat nu vrij snel."

Mensen lopen het grootste risico om besmet te raken op het werk en op school. "Er zijn heel veel plaatsen waar risico is, maar de grote plaatsen waar we uitbraken en clusters zien, is de werkplaats en de scholen."

Strengere maatregelen

En dus dringen verstrengingen zich nu op, een moeilijke taak voor het Overlegcomité vrijdagnamiddag. 

"Als je er alles wil voor doen om de scholen open te houden, dan moet je ervoor zorgen dat je alle connectoren tussen verschillende scholen en tussen kinderen tijdelijk on hold zet", vervolgt Erika Vlieghe.

"Dat is de manier waarop je kinderen en huishoudens met elkaar mengt en helaas zijn we door de viruscirculatie verplicht om ons terug te trekken in onze eigen cluster."