Steven Van Gucht maakt komaf met groot misverstand: "Dat is niét waar"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft tussen het nieuws over het coronavirus door ook de tijd genomen om een misverstand over griepvaccins voor eens en altijd de wereld uit te helpen.

"Het idee dat je griep zou kunnen krijgen omwille van het griepvaccin doet al jaren de ronde. We horen dat heel vaak van mensen: dat ze griepsymptomen hebben gekregen in de dagen na de vaccinatie."

"Wat dat betreft, wil ik iedereen geruststellen: het griepvaccin bestaat enkel uit dode fragmenten van het virus. Er kan onmogelijk levend griepvirus ontstaan uit het vaccin. Het vaccin kan dus geen griep veroorzaken", aldus Van Gucht.

Reactie van immuunsysteem

"Het is wel waar dat u in de dagen na de vaccinatie kortdurend lichte symptomen kan ontwikkelen; lichte koorts, beetje pijnlijke spieren... Dat is normaal en het is een goed teken, want dat betekent dat uw immuunsysteem goed reageert op het vaccin."

"Het is ook mogelijk dat u in de dagen of weken na de vaccinatie een andere virusinfectie oploopt. Er circuleren in die periode immers nog andere virussen die infecties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Het griepvaccin biedt jammer genoeg bescherming tegen die andere virussen. Het griepvaccin neemt niet alle risico's weg, maar zal komende winter meer dan ooit nuttig zijn", besluit Van Gucht.