Tientallen rusthuisbewoners besmet ondanks vaccinatie: Steven Van Gucht geeft verklaring

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

In een woonzorgcentrum in Heusden-Zolder zijn 17 van de 24 bewoners op een gesloten afdeling besmet met het coronavirus. Nochtans kregen de bewoners vorige week hun eerste vaccinatie.

Zes personeelsleden raakten eveneens besmet. Ook in Hamont-Achel raakten in een woonzorgcentrum tien bewoners en één personeelslid besmet, ondanks dat ze hun prik al gekregen hadden.

"We moeten beseffen dat het vaccin pas optimaal werkt wanneer mensen twee dosissen hebben gekregen", zei Steven Van Gucht op Eén. "Je krijgt een tweede dosis, drie weken na de eerste. Een week na die tweede dosis kan je een optimale bescherming verwachten."

"Een eerste dosis kan al een gedeeltelijk effect hebben, maar ook daarbij kan je dat pas echt zo'n tiental dagen na de injectie verwachten. In de aangehaalde gevallen kwamen die besmettingen net iets te vroeg. We hadden dat wel verwacht; er is heel veel virus aan het circuleren en we zijn nu volop aan het vaccineren, dus de kans is groot dat er mensen vlak na de vaccinatie besmet raken, en dan is er te weinig tijd voor het vaccin, dat dan nog niet goed kan werken."