Zijn de nieuwe maatregelen voldoende om ons te redden? Experten steken mening niet weg

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Gaan de nieuwe maatregelen die zaterdag van kracht worden voldoende helpen om het coronavirus in te dijken? Experten Steven Van Gucht en Marc Van Ranst geven hun mening.

"Ik denk dat het zeker maatregelen zijn die kunnen helpen. We weten dat er in de vrije tijd heel veel besmettingen kunnen zitten", reageerde Steven Van Gucht op VTM.

"Niet alleen in de horeca, maar denk ook aan het privéleven. De feesten, de grote familiebijeenkomsten, dat zijn zaken waar we heel voorzichtig mee moeten zijn. Dus ik denk dat de maatregelen kunnen helpen."

"Het grote probleem is dat we eigenlijk niet weten hoeveel effect we gehad zouden hebben met de vorige maatregelen, want het is te vroeg om dat te weten. En we weten niet hoe nodig bijkomende maatregelen zijn. Dat maakt het heel moeilijk. Intussen stromen de ziekenhuizen vol. Dan kan je het risico niet nemen om niets te doen."

Marc Van Ranst

"Wat mij opvalt, is dat het over een heel aantal sectoren gaat. Dus dat is goed", zei Marc Van Ranst op Eén.

"Maar wat ook opvalt, is het sluitingsuur van 23.00 uur voor de horeca. Als je dat vergelijkt met Nederland, dat zit daar toch nog wat ruimte."

"Anderzijds zijn de grote feesten, waarvan we weten dat het één van de motors waren, wel afgeschaft, op een paar uitzonderingen zoals huwelijken en begrafenissen na. Dus dat is wel goed."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24