Vreselijk dierenleed: Fokker houdt ogen van hond open met nietjes en hechtingen

door: STS
Hond
Afbeelding bron: Dierenrecht.nl

Een hondenfokker die honden met extreme huidplooien kweekte heeft een berisping gekregen. Bij eventuele overtredingen in de toekomst volgen er stevige boetes.

Het gaat om een fokker uit Nederland, die zich bezighield met honden van het ras shar-pei. Deze honden hebben dermate veel huidplooien dat ze hun ogen niet of amper open kunnen houden. Dit kan tot een ernstige oogaandoening leiden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde een controle uit bij de fokker en trof een dier aan waarbij de ogen opengehouden werden met behulp van nietjes en hechtingen.

"Het is verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier zelf, zoals korte snuiten", meldt Dier&Recht. "Het fokken van honden met extreme huidplooien, met ziektes als entropion als gevolg, is nu dus ook een zware overtreding."

De Nederlandse fokker kwam er dit keer met een berisping vanaf, maar zal bij elke volgende overtreding waarop hij betrapt wordt 5.000 euro boete per dier moeten betalen.

Bron van ziekte en ellende

"Veel mensen vinden de plooien van een shar-pei schattig, maar voor het dier zelf zijn ze een bron van ziekte en ellende. We zijn blij dat de NVWA nu ook optreedt tegen het fokken met extreme huidplooien. Dit voorkomt veel dierenleed!", aldus Dier&Recht nog.