Voorkom voedselvergiftiging: hoelang kan je een hardgekookt ei bewaren?

door: MRO
Eieren
Afbeelding bron: Photonews

Een ei koken is snel en makkelijk, maar wat als je meer eieren in één keer kookt? Hoelang kan je hardgekookte eieren bewaren, en wat zijn de risico's als je ze te lang laat liggen voor consumptie?

Zodra een ei gekookt is, veranderen de bewaarregels. Over het algemeen kunnen hardgekookte eieren ongeveer een week in de koelkast bewaard worden. Let altijd op de kleur, geur en textuur van het ei om te zien of het nog vers is. Als er schimmel is ontstaan, de dooier verkleurd is of het ei een onaangename geur heeft, is het beter om het niet op te eten.

Het bewaren van gekookte eieren buiten de koelkast is een ander verhaal. Bij kamertemperatuur kan een gekookt ei slechts ongeveer twee uur veilig bewaard worden. Na deze tijd neemt het risico op bacteriële groei toe, vooral als de temperatuur boven 20 graden Celsius komt.

Het gevaar dat optreedt als je een gekookt ei te lang bewaart, zowel in de koelkast als daarbuiten, is voedselvergiftiging. De meest voorkomende vorm van voedselvergiftiging gerelateerd aan eieren is salmonella. Salmonella kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals diarree, braken, koorts en zelfs uitdroging. 

Bewaar gekookte eieren dus altijd in de koelkast en consumeer ze binnen een week. Als je twijfelt of je ei nog goed is, snijd het dan open en controleer de kleur en geur. Als de dooier grijs of groenachtig is of het ei een vreemde geur heeft, is het beter om het weg te gooien en het zekere voor het onzekere te nemen.

Tags eieren