Politie waarschuwt voor alweer nieuwe vorm van oplichting: 'De babbeltruc'

door: MRO
politie nederland
Afbeelding bron: Dutchmen Photography / Shutterstock.com (29055)

De politie in Nederland waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als agenten. De oplichters maken gebruik van wat de politie de 'babbeltruc' noemt waarbij ze oudere mensen proberen op te lichten.

De Nederlandse politie laat weten dat ze de afgelopen week tientallen meldingen heeft gekregen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van de babbeltruc, en waarschuwt om alert te zijn voor deze vorm van oplichting.

Wat is de babbeltruc?

Een oplichter doet zich voor als wijkagent. Soms wordt de naam van een wijkagent gebruikt en heeft de oplichter een nepuniform aan. De dader belt oudere personen met de boodschap dat er een inbraak in de buurt is geweest. Bij die inbraak zou dan een adresboekje gevonden zijn met ook het adres in van de persoon die opgebeld wordt.

De nepagent belt dan aan en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. De nepagent wekt het vertrouwen met persoonlijke informatie waarover hij beschikt, zoals een rekeningnummer of namen van kinderen. Daarbij wordt ook druk uitgeoefend om snel te handelen.

De Nederlandse politie vraagt om extra alert te zijn en benadrukt dat agenten niet thuis langskomen om kostbare spullen, cash geld of bankkaarten op te halen.