N-VA boekt al jaren een monsterwinst: “Ze krijgen meer geld aan subsidies dan dat ze nodig hebben”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
N-VA maakte in 2017 een smak winst. Een groot deel van dat geld komt van de verhuur van hun hoofdkwartier in Brussel. Maar ook hun beleggingen doen het goed.

N-VA maakte vorig jaar 4,7 miljoen euro winst. In 2106 maakte de partij ook al een dergelijke monsterwinst. De blog De Rijkste Belgen, die de jaarrekening bekendmaakte, bestempelt de N-VA zelfs als “een half vastgoedbedrijf”.

GEBOUW VAN 19 MILJOEN EURO
Louis Ide, algemeen secretaris bij N-VA, vindt die bewering te ver gaan. "In 2003 moesten we ons hoofdkwartier op het Barricadenplein verkopen, en tot voor kort waren wij de enige partij zonder eigen partijgebouw. Nu hebben we een lening lopen om het gebouw te kopen, en de verhuur helpt ons om die lening af te betalen.” Het gebouw kostte zo’n 19 miljoen euro.

SUBSIDIES
Geen enkele partij in ons land heeft zoveel winst als N-VA. De partij krijgt jaarlijks ook nog eens 13 miljoen euro aan subsidies. “Een logisch gevolg van hun grote electorale sterkte”, zegt politicoloog Jef Smulders (KU Leuven) aan Het Nieuwsblad. “Een groot deel van die subsidies gaat naar de permanente organisatie, zoals personeel en communicatie. Maar van dat enorme bedrag kunnen ze dus een deel opzijzetten, en investeren in vastgoed.”

MEER GELD DAN NODIG
Doordat de partij zoveel geld aan dotaties ontvangt moet de partij zich de komende jaren over financiële geen zorgen meer te maken. “Om het met een boutade te zeggen: zelfs als N-VA geen kiezers en geen leden meer zou hebben, dan nog zou het financieel overleven”, zegt Smulders. “Het is volledig wettelijk, maar je kan de vraag stellen waarom partijen meer geld krijgen dan dat ze eigenlijk nodig hebben.”