Herman Van Rompuy weet wel beter: “Geen toeval wat Michel daar allemaal gedaan heeft”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) wordt voorzitter van de Europese Raad. Na Herman Van Rompuy (CD&V) wordt hij de tweede Belg die de functie mag uitoefenen.

Dat Charles Michel tot voorzitter van de Europese Raad verkozen werd, verrast Herman Van Rompuy niet. Dat zegt hij aan Radio 1. Van Rompuy stuurde Michel, toen hij het nieuws hoorde, meteen een sms. “En ondanks de duizenden sms’en die hij waarschijnlijk gekregen heeft, heeft hij mij bijna onmiddellijk geantwoord”, zegt Van Rompuy.

“Ik heb het ook zien aankomen”, voegt Van Rompuy eraan toe. “Ik vind dat hij de laatste jaren naar die functie toegewerkt heeft. Hij heeft een grote activiteit aan de dag gelegd door een topvergadering te beleggen in Brussel. Mevrouw Merkel is daar naartoe geweest, zelfs de Franse president. Dat is allemaal geen toeval. Dus ik denk dat het voor hem een echte ambitie was.”

Maar wat na die vijf jaar als Europees president? “Zelfs in Europa zijn er niet veel jobs die hoger worden aangeslagen. Dus ik denk dat hij over vijf jaar, als hij 48 is, zijn politieke loopbaan niet als voleindigd mag beschouwen, maar dat het hoogtepunt dan wel achter hem ligt”, denkt Van Rompuy.