Hilde Crevits heeft geen goed nieuws voor islamitisch college in Genk

bron: De Standaard/Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft vandaag belangrijke beslissing genomen over het islamitisch college in Genk. Ze heeft besloten om de school geen voorlopige erkenning te geven.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) moest vandaag beslissen of het ­Selam College, een nieuwe school in Genk, een voorlopige erkenning en sub­sidiëring voor het schooljaar krijgt dat maandag start. Deze week kreeg de school ook nog de onderwijsinspectie over de vloer. Zij overhandigden hun dossier aan de minister.

Minister Crevits heeft nu besloten om de shool geen voorlopige erkenning te geven. Ze doet op advies van de onderwijsinspectie. Hun verslag geeft aan dat het Selam College niet voldoet aan de voorwaarden om een erkenning te krijgen. De school moet bijvoorbeeld de Belgische grondwet en de internationale verdragen goedgekeurd in België respecteren. Volgens de Staatsveiligheid was dit niet het geval. Ook zij gaven advies om de school geen erkenning toe te staan. 

Het dossier van het Selam Collega is een gevoelig dossier. De school zou banden hebben met Milli Görüs, een conservatieve islamitische beweging. Het schoolgebouw werd ook aangekocht door de Islamitische Federatie van België (BIF). De BIF wordt gezien als de Belgische arm van Milli Görüs. De minister vroeg eerder al aan de Staatsveiligheid om een risicoanalyse te maken en stuurde ook schoolinspectie ter plaatse.