Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts doet schrikwekkende ontdekking en neemt maatregel: Meer dan 1.000 katten krijgen elk jaar een spuitje

bron: VRTNWS/Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Ieder jaar peilt het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bij de erkende dierenasielen naar het aantal katten dat er werd opgenomen. Dat is dit jaar niet anders.

Het kabinet van Ben Weyts deed navraag bij 75 asielen. In 2017 werden er 12.153 katten opgenomen, waarvan 913 werden geëuthanaseerd. Een jaar later is dat aantal al gestegen naar 14.197 katten, waarvan 1.086 een spuitje kregen.

In beide jaren blijkt dat ongeveer 7,5 % geëuthanaseerd werd. Het kabinet van Weyts nam eerder al om de populatie van katten onder controle te houden. “De grote doelstelling van het (zwerf)kattenbeleid is net om euthanasie (zonder medische oorzaak) tot een minimum te beperken", citeert VRTNWS woordvoerder Michaël Devoldere in Het Nieuwsblad.
(Lees verder onder de foto)

Schuilhokken
Zo is er een sterilisatieplicht voor alle nieuwgeboren katjes. Er is ook een centrale databank in het leven geroepen en gemeenten hebben ook een lokaal “zwerfkattenplan” opgesteld. Bijna alle gemeenten richtten bijvoorbeeld een meldpunt op zodat inwoners zwerfkatten kunnen signaleren. 

Zo’n 95% van de gemeenten die deelnamen aan de bevraging steriliseerde gevangen zwerfkatten vooraleer ze werden teruggeplaatst. Het heeft minister Weyts doen besluiten om de dieren te voorzien van beschutting. Zo worden er schuilhokken voorzien in heel Vlaanderen. Bij de schuilhokken staan ook informatieborden met onder meer het meldpunt en de sterilisatieplicht.