SP.A neemt drastisch besluit na nieuws over oplopend begrotingstekort: “En ik vraag dat ook met aandrang aan premier Michel”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren raakte bekend dat het begrotingstekort tegen het einde van de legislatuur in 2024 dreigt op te lopen tot 11,8 miljard euro. Voor de volgende federale regering zal het zaak zijn om de budgetten onder controle te houden.

Oppositiepartij SP.A vindt dat de begroting nu echt wel aan het ontsporen is. Ze wil dat de commissie Financiën van de Kamer “op zeer korte termijn” samengeroepen worden over de begrotingscijfers. Dat meldt persbureau Belga.

“De begrotingssituatie vraagt dit absoluut en we moeten hierover correct geïnformeerd worden en de regering, ministers ter verantwoording kunnen roepen. In een democratie is dit een primaire taak van het parlement”, aldus sp.a-Kamerlid Jan Bertels in zijn verzoek aan commissievoorzitter Jadin.

Volgens Bertels is wachten tot 17 september  en de regeling der werkzaamheden in het parlement geen optie. “De commissie moet mijn inziens eerder samenkomen, en niet alleen met de ministers van Begroting en Financiën.” 

“Ik vraag met aandrang ook de premier uit te nodigen. Hij moet ook aanwezig zijn bij deze noodzakelijke gedachtewisseling. De begroting is ook een collectieve verantwoordelijkheid van de gehele regering, waarvan hij de coördinator is."