Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block zit met een gigantisch probleem: 'Haar maatregelen komen er te laat'

bron: VRTNWS/Metro
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De asielcrisis is nog lang niet voorbij. Dat staat vandaag te lezen bij VRTNWS.

Het aantal asielaanvragen in ons land, is afgelopen maand nog gestegen. Een asielzoeker moet nu gemiddeld vijftien maanden wachten voor hij weet of hij al dan niet mag blijven.

Al die tijd verblijven ze in opvangplaatsen. Die kunnen dus niet meer gebruikt worden voor andere nieuwkomers. “Het streefdoel is om de beslissing binnen de 6 tot 9 maanden te nemen. Maar momenteel duurt de proceduretijd gemiddeld zowat 15 maanden”, citeert Metro Fanny François van Fedasil.

Nochtans zorgde Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bij haar aanstelling voor heel wat extra personeel, maar dat komt te laat. Het aantal dossiers waarin nog geen beslissing in is genomen, is weer sterk gestegen, van 4.612 midden vorig jaar tot 9.172 in september, zo blijkt uit cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

De hele situatie zorgt dat er elke maand 750 extra opvangplaatsen gezocht moeten worden. “Het is verstandig om een aantal opvangplaatsen én personeel bij Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen achter de hand te houden, zodat die snel geactiveerd kunnen worden als er een schommeling is”, klinkt het nog bij Fedasil.