Minister Bart Somers zegt spelletje van Vlaams Belang wel te kennen: “Ze doen dat opzettelijk om zo mensen te criminaliseren”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen is al een heel week lang het gespreksonderwerp. In de nacht van Wapenstilstand werd het asielcentrum door onbekenden in brand gestoken.

Minister van Samenleven, Bart Somers (Open Vld) haalt uit naar Vlaams Belang. “Er zijn partijen die inzetten op angst”, zegt Somers in De Morgen. “Die die angst gebruiken als politiek wapen en permanent haatboodschappen verspreiden. En fake news. Daardoor verschuiven er grenzen in de samenleving. Sommigen zien hun kwaadheid gelegitimeerd, hoe irrationeel die ook is. Dus ik vind het geweldig confronterend wanneer er dan brand gesticht wordt."

“Toen we in Mechelen een asielcentrum openden, verspreidde Frank Creyelman van het Vlaams Belang een persmededeling. Hij zei: er zitten daar 300 mensen, zogezegd minderjarigen, die allemaal een leefloon krijgen. Onzin. Er zaten daar effectief kinderen. De mensen in dat centrum kregen geen leefloon, ze kregen 7,5 euro zakgeld per week.”

“Hij beweerde ook dat er 100 gestolen fietsen voor het asielcentrum stonden waar de asielzoekers een handeltje in hadden opgezet. Ik heb de politie onmiddellijk gevraagd iedere fiets daar te controleren: geen énkele bleek gestolen. Vlaams Belang verspreidde doelbewust foute informatie om die mensen te criminaliseren.”