Maggie De Block is het kotsbeu na brand in asielcentrum Bilzen: “Geloof daar niets van want het zijn allemaal leugens”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Maggie De Block (Open VLD) is aan het denken gegaan na de brandstichting in het toekomstig asielcentrum van Bilzen. Ze heeft dan ook een besluit genomen.

Burgemeester klagen dat ze pas erg laat worden ingelicht dat er een asielcentrum komt op hun grondgebied. “Net om nodeloze onrust te vermijden, lichtten we burgemeesters tot nog toe pas in als het contract getekend is en het dus zeker is dat het centrum er komt”, zegt De Block in Gazet van Antwerpen.

“Maar ik begrijp dat het voor hen dan moeilijker is om hun bewoners correct te informeren. Dus zal ik voortaan een burgemeester al bellen zodra een bepaalde site in aanmerking komt voor een nieuw asielcentrum. Eens de beslissing genomen is, zal er ook een centraal telefoonnummer komen waarnaar omwonenden de klok rond kunnen bellen met vragen en klachten. ”

Al zullen tegenstanders wel blijven protesteren. Op sociale media circuleren er ook berichten om onwonenden af te schrikken. Er zijn berichten dat dat het aantal verkrachtingen, fietsdiefstallen of andere misdrijven zal toenemen als zo'n centrum er komt.

“De misdaadcijfers in gemeenten met een centrum tonen echter aan dat daar niets van klopt”, zegt De Block. “Alleen zijn Fedasil en het Rode Kruis, de grootste uitbaters van asielcentra, voorlopig nooit ingegaan tegen die desinformatie.”