Vanaf volgende week worden prijzen in de winkels duurder door maatregel van overheid

bron: De Morgen
door: PMN
Wie volgende week naar de winkel gaat, zal ontdekken dat er nieuwe prijskaartjes zijn. Vanaf zondag zijn handelaars verplicht om hun prijsetiket aan te passen.

Voortaan moeten handelaars hun kasticket afronden tot op 5 eurocent. Vanaf zondag zijn handelaars verplicht om, als klanten cash willen betalen, naar boven of beneden het kasticket af te ronden, naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf.

Wie bij pakweg de bakkerij nu nog 2,24 euro moet betalen, zal vanaf 1 december dus automatisch 2,25 euro moeten neertellen. Voor wie met de kaart betaalt komt er geen afronding want daar is die regel niet verplicht, al is er ook geen verbod.

Het valt te verwachten dat door deze nieuwe regel de prijzen duurder gaan worden. “In principe geldt de afronding alleen in cash en op het kasticket. Alleen het bedrag van de kar wordt afgerond, niet elk product afzonderlijk dus. Er zou in principe geen relatie mogen zijn tussen de nieuwe regelgeving en de prijzen", zegt Peter Van Herreweghe, directeur van het Prijzenobservatorium aan De Morgen. "Maar het kan altijd."

Tags winkel