Ene coalitie is moeilijker dan de andere: "En dat heeft vooral te maken met de N-VA"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Paars-groen of paars-geel in de regering? De Universiteit van Antwerpen onderzocht in welke coalitie de partijen hun programma het best kunnen realiseren.

"In de stemtest hebben we antwoorden van de verschillende partijen op heel veel beleidsvoorstellen. Als we alleen kijken naar de stelllingen die door de federale regering gerealiseerd zou moeten worden, kunnen we de overeenkomsten tussen de voorkeuren en programma's berekenen"zei Stefaan Walgrave, professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen op Radio 1.

"Dan gaan we ervan uit dat een makkelijke coalitie een coalitie is waarbij de partijen weinig moeten toegeven."

Paars-geel of paars-groen?

"Paars-groen is de makkelijkste coalitie, die partijen zitten het dichtst bij elkaar. Als je daar CD&V aan toevoegt, maakt dat niet veel uit", klinkt het.

"Bij paars-geel is de afstand tussen de partijen gemiddeld groter, en dat heeft vooral te maken met de N-VA, die zowel sociaal-economisch als sociaal-cultureel een heel eigen profiel heeft, waardoor het moeilijker onderhandelen is om paars-geel te krijgen dan paars-groen."

Angst voor de kiezer

"Hoe verder het beleid dat je voert afwijkt van wat de mensen willen, hoe groter de kans dat je bij de volgende verkiezingen wordt afgestraft. Er is een dubbele druk: de partijen willen hun ding doen, maar er is ook de angst voor de kiezer. Zo bekeken is paars-geel duidelijk een betere formule. Dat beleid zou dichter aansluiten bij wat de gemiddelde Vlaming, de gemiddelde Belg en zelfs de gemiddelde Waal zou willen", besluit Walgrave.