Theo Francken haalt opnieuw fel uit na stijging over asielaanvragen in ons land: “En een Belg die al jaren werkt, heeft dat niet”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De asielaanvragen in ons land zijn weer fors gestegen. Ex-staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken vindt dat het de schuld is van huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Vorig jaar vonden er weer meer asielzoekers de weg naar ons land. “Er is echt een enorme stijging geweest”, stelt Theo Francken vast bij Radio 1. “Dat was ook wel te verwachten. Die stijging begon eigenlijk al in 2018. Dat is ook de reden waarom ik als staatssecretaris een aantal relatief drastische maatregelen genomen heb, denk maar aan die quota.” 

Maggie De Block ging het menselijk aanpakken en maakte een einde aan die quota's. Nu komen er vooral Palestijnen naar ons land. Dat zijn mannen die eerst tien à vijftien andere landen passeren voor ze naar ons land komen. Ze kunnen overal asiel aanvragen, maar willen allemaal naar België komen. Ik zie dat De Block nu ook maatregelen neemt, die misschien niet zo juridisch juist zijn, en dat is ook nodig. Zij doet nu wat ik deed. Ik hoop dat ze de juridische strijd zal winnen, maar het zal niet lukken.”

"De Block had nooit die quota mogen afvoeren, daardoor is het cijfer nu ook fors gestegen"

“Je hebt verschillende vormen van ontrading. Je moet ook ginder gaan praten met de overheden. De Block doet dat niet want ze heeft er geen tijd voor. Mijn ontrading was ook een stuk duidelijker. Zij heeft ook een zachtere aanpak dan ik, maar haar boodschap gaat volledig verloren. “

“Dat de instroom gestegen is, is ook haar schuld. Ze had nooit die quota mogen stoppen. Dat doet de cijfers weer fors omhoog gaan. We moeten nu vooruit kijken, samen met Open VLD. We hebben een nieuw jaar en laten we er samen voor gaan. Asiel is een heel moeilijk probleem. Hoe ga je bijvoorbeeld iemand uitleggen dat een Palestijn die hier 10 maanden is, een maandloon krijgt van 1.200 euro en een landgenoot die haar tientallen jaren werkt krijgt een maandloon van onder de 1.000 euro?"