Was de goal van Vanaken volledig over de lijn tegen Antwerp? Een professor optica zocht het uit

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De topper tussen Club Brugge en Antwerp werd beslist met de meest discutabele goal van deze voetbaljaargang. Was de bal volledig over de lijn? Philippe Smet, professor optica aan de universiteit van Gent, heeft de beelden onderzocht en is tot een besluit gekomen.

"De bal gaat opnieuw uit het doel en je kan op de beelden zoeken waar de bal op grasmat terechtkomt. Je kan dan gaan uitrekenen waar de bal moet vertrokken zijn. Als je dat doet, moet je rekening houden met enkele onzekerheden", legt professor Smet uit bij Radio1.

"Ik vind dan dat de bal ergens tussen de -5 en +3 centimeter over de lijn moet geweest zijn. Min vijf centimeter betekent dat de bal niet volledig over de lijn was en nog een stukje over doellijn moet gehangen hebben. Plus drie wil zeggen dat de bal er volledig over is geweest en dat het een geldig doelpunt is."

"Ik heb die afmetingen op verschillende beelden bepaald en preciezer kan ik het niet krijgen. Je zou kunnen zeggen dat het ietsje waarschijnlijker is dat het geen goal was, maar eigenlijk kan je er geen uitsluitsel over geven."