Frank Deboosere voorspelt nog warmere temperaturen in ons land: “Gaan naar klimaat van deze landen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vorig jaar hadden we tijdens de zomermaanden temperaturen van boven de 40 graden en ook deze winter is het warmer dan normaal. Het klimaat dat er is in Zuid-Frankrijk, lijkt nu hier ook te komen.

“Het wordt sowieso warmer in België”, stelt weerman Frank Deboosere in zijn podcast. “Tegen 2100 verwachten we in België een opwarming van 2 tot 6 graden, afhankelijk van de inspanningen die we al dan niet willen leveren.”

“Als het bij ons 6 graden wordt, dan hebben eerder het klimaat van in Napels of Jeruzalem. Het gaat echt wel serieus hard die klimaatopwarming. Maar ook de zonneschijnduur telt mee. In België hebben we niet heel veel uren zonneschijn en dat gaat volgens de computermodellen niet veranderen met de klimaatopwarming.”

“In Nice heeft men bijvoorbeeld 1.100 uren zonneschijn meer per jaar dan wij. Daar gaan wij nooit aan geraken. In Helsinki is het bijvoorbeeld ook een stuk zonniger dan in België.”

“Als de temperaturen in 2100 zes graden stijgen, gaat dat grote gevolgen hebben voor de ecosystemen. De vraag is of die de verandering kunnen verteren? Ik denk dan aan insecten - of plantensoorten. Dat zal niet makkelijk zijn. Het wordt warmer maar niet zonniger."