Politiek journalist Ivan De Vadder raakt het ook beu: “Men moet de partijen daartoe verplichten, anders blijft het duren”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip is begonnen aan zijn consultaties. Hij zal in totaal 10 partijvoorzitters ontvangen.

De consultaties duren tot woensdag. De korte pauze zou ook de gemoederen moeten bedaren. De vraag is alleen wat er nog mogelijk is? Bij VRTNWS zoekt politiek journalist Ivan De Vadder het uit.

“De puzzel is in elk geval nog ingewikkelder geworden", zegt Ivan De Vadder in "De ochtend". "Als je ergens tot een oplossing wilt komen, is CD&V - of je het nu wilt of niet - daar een deel van. Of het nu in een formule is met of zonder N-VA. Maar de kloof tussen de PS en CD&V is net een stukje groter geworden."

Koning Filip zou nu willen inzetten op de zogenaamde Vivaldi-coalitie. PS, SP.A, Groen, Ecolo, MR, Open VLD én CD&V samen in 1 regering, maar die heeft geen meerderheid langs Vlaamse kant.

"In die formule is SP.A eigenlijk overbodig, dus ook daar zijn er heel wat mensen die twijfelen. Open VLD wil ruimte krijgen in zo'n coalitie, maar is de PS bereid om die te geven?”, merkt De Vadder op.

Mechanisme
“Er zal op een bepaald moment wel iets moeten gebeuren", zegt De Vadder. "Want in ons land is er geen wet die zegt dat je moet stoppen met het zoeken naar een regering. Theoretisch gezien kan je dit blijven doen tot de verkiezingen van 2024.” 

“Misschien moet er dan toch gedacht worden aan een mechanisme dat partijen op een bepaald moment verplicht om een regering te vormen met de meerderheid uit beide regio's."