Verhuurder in problemen door te groot gezin in ongeschikte woning: “Moet ik ze dan in brand steken?”

door: PMN
Een Gentse verhuurder van een huis zit goed in de problemen. Hij verhuurt zijn woning aan te groot gezin.

De man verhuurde een ongeschikt verklaard huis aan een gezin van 24 personen, terwijl er maar zes personen in het huis mogen wonen. De verhuurder moet zich verantwoorden voor de rechter.

Bovendien moesten er aan het huis ook dringende herstellingswerken gedaan worden. “De woning had 27 strafpunten. Ik liet alles herstellen, maar dan kwam de controleur zeggen dat er nog andere dingen moesten gebeuren. Op den duur was ik het beu", citeert Het Laatste Nieuws de man zijn uitleg aan de rechter. "Het is uw verantwoordelijkheid als eigenaar om het huis te herstellen."

Vrederechter
Toen de eigenaar vaststelde dat er 24 personen in zijn huis woonde, spande hij naar eigen zeggen meteen een procedure bij de vrederechter aan om hen buiten te zetten. "Ze hadden gezegd dat ze met een groot gezin waren, maar niet dat het zo groot was." 

Herstellingswerken
Nadien verhuurde zijn huis opnieuw aan een groot gezin en legde in het contract vast dat hij de nodige herstellingswerken zou doen, maar deed dat nooit. “U wist dus maar al te goed dat de woning ongeschikt was", volgens de rechter. "Als u het huis niet wil herstellen, moet u het maar verkopen." 

Boete
De man zei dat hij dat al geprobeerd heeft. “Maar niemand wil het huis. Wat moet ik dan doen? Het in brand steken?” De eigenaar riskeert nu een boete van 16.000 euro, naast een verbeurdverklaring van huurgeld ter waarde van 30.700 euro.

De eigenaar zegt dat hij het huis in orde zal maken. Hij krijgt mogelijk nog extra boetes wegens huisjesmelkerij. Op 17 maart kent hij zijn straf.

Tags gent huis