Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor het gebruik voor antibiotica

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De voorbije 24 uur hebben 1298 mensen positief getest op het coronavirus. Er liggen ook 605 mensen op intensieve zorgen. Dat is een stijging van 31 procent.

Veel mensen vragen zich af wanneer we de piek van de epidemie gaan bereiken? “Dat hangt van de evolutie van de cijfers”, verduidelijkt viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie. “De modellen waarbij ons baseren verwachten een piek ergens rond begin april.”

“Dat zijn voorspellingen op voorwaarde dat we onze contacten met 50% gereduceerd hebben. Dat is iets wat je niet kan meten. Als dat niet het geval is, dan zal de piek later komen en het virus langer in ons land blijven. En als de piek bereikt is, zitten we nog maar in de helft. Het gaan nog een aantal zware weken worden.”

Het blijft ook belangrijk om 1,5 meter van elkaar te blijven op straat. “Het virus wordt overgedragen door druppels uit onze neus”, legt Van Gucht uit. “Die vallen 1,5 meter van onze neus naar beneden. We raken soms ook dingen aan waar zo’n druppels op gevallen zijn. Zo kan je het virus oplopen. Het is en blijft dus heel belangrijk om je handen heel goed te wassen.”

Medicijnen
Mensen gaan ook steeds vaker op zoek naar medicijnen die ze kunnen nemen om te vermijden dat ze het coronavirus krijgen. Viroloog Van Gucht vindt dat geen goed idee. 

“Op dit moment is er geen enkel geneesmiddel dat bewezen is dat werkt tegen coronavirus. Het heeft geen zin om dat soort producten op te zoeken op het internet. Antibiotica innemen heeft ook geen zin want dat helpt niet tegen een virale infectie."