Viroloog Steven Van Gucht: “Nadenken of het zinvol is om in die situaties een mondmasker te dragen in de toekomst”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het aantal ziekenhuisopnames in België blijft verder dalen. Dat is zeer goed nieuws. Het betekent dat we op goede weg zijn.

Er is nog wel een groot probleem in de woon - en zorgcentra. “We willen in de toekomst al het personeel daar gaan testen”, legt viroloog Steven Van Gucht uit. “We hebben 20.00 tests maar dat is onvoldoende. We willen die termijn verder uitrollen dat er meer getest kan worden. Dat is een geleidelijk proces. Een datum geven is moeilijk, maar we zijn daar nu wel mee begonnen.”

Dat het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, stemt Van Gucht positief. “Ik zie het cijfer stabiliseren of zelfs lichtjes dalen. Dat zou wel eens mogelijk een piek kunnen zijn.”

Mondmasker
Er zijn ook virologen die graag zouden zien dat iedereen verplicht een mondmasker moet dragen op straat. “Dat heeft in deze fase geen zin. We hebben gekozen om afstand te houden. Voor een gezond persoon heeft een mondmasker geen zin. Naar de toekomst toe onderzoeken we of een mondmasker dragen nuttig kan zijn in bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld op het werk.”

Er is ook een werkgroep samengesteld die ons stapsgewijs uit de lockdown moet leiden. “We denken hard na over afbouwen van maatregelen”, gaat Van Gucht verder. “We moeten wel vinger aan de pols houden. Nieuwe besmettingen moeten we snel kunnen ontdekken. De teststrategie gaat daar belangrijk in worden. Daarom drijven we nu het aantal tests op. Dat wordt een belangrijk wapen."