Steven Van Gucht waarschuwt voor versoepelen van maatregelen: “Kan het nog erger worden dan nu”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Opnieuw hebben meer mensen het ziekenhuis mogen verlaten dat er opgenomen zijn. Het is zonder meer goed nieuws. Er is goede hoop dat de piek achter ons ligt.

"Het is wel belangrijk om te zeggen dat ondanks dat de dalende cijfers de druk in ziekenhuizen nog steeds groot is en de komende dagen die druk nog zal stijgen. Verschillende patiënten blijven immers weken liggen in het ziekenhuis", reageert viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie.

"De capaciteit van intensieve zorgen is voor 59% ingenomen. Er zijn nog meer iets dan 1000 zorgbedden beschikbaar. Bepaalde ziekenhuis zijn zwaarder belast en die zitten bijna aan hun maximumcapaciteit, maar dat weten we. Zij kunnen beroep doen op het spreidingsplan.

Voorlopig is er nog geen sprake van om de maatregelen te versoepelen. “Het is daar nu écht niet het moment voor”, is Van Gucht duidelijk. “Mogelijk hebben we de piek gehad en gaan de cijfers in neerwaartse spiraal. Maatregelen versoepelen blijft momenteel gevaarlijk want dan riskeren we een tweede golf die nog erger gaat zijn dan deze. Timing gaat dus erg belangrijk zijn.”