PVDA roept alle parlementsleden op: "Sta helft van je loon af voor strijd tegen corona"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De linkse partij PVDA komt met een opmerkelijke oproep. "Wij roepen alle parlementairen in ons land op om de helft van hun loon van april te schenken aan de strijd tegen het coronavirus. Solidariteit is meer dan ooit nodig. Het is normaal om zelf het goede voorbeeld te geven", aldus Peter Mertens, nationaal voorzitter van de PVDA.

"Vandaar ook dat onze volksvertegenwoordigers zélf de daad bij het woord voegen, en hun deel doorstorten aan drie non-profit organisaties die actief zijn op het terrein. Het gaat om een bedrag van 140.000 euro", zegt Peter Mertens.

De parlementsleden van de PVDA hopen dat andere parlementsleden hun voorbeeld volgen. Wanneer alle parlementsleden in ons land de helft van hun loon van april zouden wegschenken, zou dat een bedrag van maar liefst 1,3 miljoen euro opleveren. Het is een klein verschil voor de topinkomens van parlementairen, maar wel meer dan een miljoen euro verschil voor de meest dringende behoeften in rusthuizen en ziekenhuizen.

"Ons voorstel is van dubbel belang. Politieke verantwoordelijken hebben een voorbeeldfunctie. Heel veel mensen lijden nu inkomensverlies. Het is niet meer dan normaal dat topinkomens ook bijdragen", zegt Mertens. "Maar het is ook belangrijk om een signaal te geven dat ons publiek gezondheidssysteem moet versterkt worden. Want als er één ding is dat deze gezondheidscrisis aantoont dan is het wel het belang van een goed gefinancierde en openbare gezondheidszorg."

De PVDA haalt de mosterd in het zwaar getroffen Spanje, waar parlementsleden van het linkse Unidas Podemos dezelfde maatregel hebben ingevoerd. De volksvertegenwoordigers van de PVDA zelf leven al langer aan een gemiddeld werknemersloon, en dragen de rest van de zitpenningen af aan de sociale actiefondsen van de PVDA.