Steven Van Gucht heeft raad voor ons allemaal: “Begin al te denken over hoe je zelf een mondmasker kan maken”

door: PMN
Vanaf mei zal men systematisch beginnen met het versoepelen van de maatregelen. Daarbij gaan mondmaskers een heel belangrijke rol spelen.

Steven Van Gucht blikt terug op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. “Het was nodig dat de maatregelen verlengd werden. De curve van de ziekenhuisopnames is al een tijdje aan het dalen. Om dit vol te houden en geen nieuwe opstoot te krijgen, was het noodzakelijk om te verlengen. We moeten volhouden en samen gaan we dit kunnen”, maakt de viroloog zich sterk.

Van Gucht geeft ook iedereen de raad om al na te denken over hoe jezelf een mondmasker kan maken. “Wanneer we in de toekomst een aantal maatregelen gaan versoepelen, is het wel nuttig dat bevolking stoffen maskers gaat dragen. Maar die vervangen de basisregels niet. Je moet afstand houden waar mogelijk. “

Het is ook duidelijk waar we die mondmaskers moeten dragen. "Dat zal op plaatsen zijn waar je geen 1,5 meter afstand kan houden”, legt Van Gucht uit. “Die afstand bewaren zal niet mogelijk zijn op het openbaar vervoer, op het werk en in de supermarkt. Dan is een mondmasker wel aan te raden. Mensen kunnen zelf al nadenken over het maken van een mondmasker. De overheid zal later nog tips geven hoe je dit het best kan doen.”