Collega Marc Van Ranst bevestigt gerucht: "Er sterven dubbel zoveel mannen als vrouwen aan het coronavirus"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De cijfers van Sciensano geven het nog niet aan, maar navraag bij de ziekenhuizen maakt duidelijk dat twee derden van het aantal coronadoden een man is.

Ziekenhuizen bevestigden al dat slechts een derde van de patiënten die aan het coronavirus overlijden een vrouw zijn. Mannen maken dus dubbel zoveel kans om te sterven. Echte wetenschappelijke zekerheid is er nog niet, vermoedens zijn er wel. "Virussen als Sars en Mers hebben ons al wat geleerd", vertelt viroloog Johan Neyts van de KU Leuven bij de VRT.

Onderzoek bij dieren toonde aan dat vrouwen veel minder gevoelig zijn voor de virussen. “Enkele jaren geleden zijn bij onderzoek muizen besmet met het Sarsvirus. Toen bleek al dat mannetjes vaker ziek zijn en minder van het virus nodig hebben om ziek te zijn dan vrouwtjes. Neem je bij de vrouwtjes de eierstokken weg, dan zijn ze ook sneller ziek. De invloed van geslachtshormonen op het afweersysteem speelt dus ook mee”. 

Ook roken en overgewicht zorgen ervoor dat je meer kans maakt om de ziekte niet te overleven. "Mannen hebben vooral meer buikvet. Vet is geen dood materiaal maar bestaat uit actieve levende vetcellen.  De metabole activiteit van vooral buikvet kan bijdragen tot een hevigere ontsteking, bv in de longen.”