Kunnen restaurants en cafés opnieuw openen? Professor Pierre Van Damme geeft toelichting

door: MRO
Afbeelding bron: UAntwerpen
De strikte coronamaatregelen werden de afgelopen weken telkens versoepeld. Intussen klinkt de roep vanuit de horeca bijzonder luid om opnieuw de deuren te mogen openen.

Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) verwacht dat de heropening van de horeca begin juni onderwerp van discussie zal vormen op de Nationale Veiligheidsraad. Zelf acht hij het mogelijk dat restaurants en hotels opnieuw open kunnen gaan, maar de heropening van cafés ligt een heel stuk moeilijker.

"Ik denk dat het vraagstuk over de heropstart van de horeca begin juni op tafel zal liggen, mits heel duidelijke regels. Ik denk daarbij aan de capaciteitsregels, de afstand van de tafeltjes van elkaar zoals we dat ook in het buitenland zien. Het zal belangrijk zijn dat je op zulke manier hotels, restaurants opnieuw kan opstarten", zegt hij aan onze redactie.

Heropening cafés is minder eenvoudig

"Cafés vind ik een heel andere situatie omdat je daar aan de toog zit, je zit dicht bij elkaar en wellicht zonder mondmasker. Dat is een minder eenvoudige situatie. Dat zal volgens mij niet vooraan in de lijst staan van de versoepelingen in de horeca, maar restaurants en hotels zie ik wel mogelijk."