"Dat is toch een beetje een blamage voor N-VA"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever voert opnieuw de forcing om geen federale regering te vormen zonder Vlaamse meerderheid. Concreet betekent dit: geen federale regering zonder N-VA. Professor Dave Sinardet ziet dat men bij N-VA tot het besef komt dat men absoluut deel moet uitmaken van die federale regering.

"Ik denk dat ze bij N-VA meer en meer tot het besef komen dat het, zeker in crisistijd, belangrijk is om ook in de federale regering te zitten. Daar gaat toch heel wat aandacht naartoe en daar zitten de hefbomen voor heel wat beslissingen."

"Je ziet bijvoorbeeld dat Jan Jambon zich op de kaart heeft gezet als minister van Binnenlandse Zaken tijdens de vorige legislatuur en een grote rol speelde in de nasleep van de terreurcrisis", legt politicoloog Dave Sinardet uit bij Redactie24.

Wilmès populairder dan Jambon

"Maar nu slaagt hij er nu niet echt in om goed uit de verf komen terwijl hij toch minister-president van Vlaanderen is en mee in de Nationale Veiligheidsraad zit. Dat is vervelend voor N-VA omdat Jambon de figuur is die het meest zichtbaar zou kunnen zijn."

"Uit onderzoek blijkt dat Sophie Wilmès populairder is bij de Vlamingen dan Jan Jambon. Dat is toch een beetje een blamage want Wilmès is toch niet de sterkste premier en krijgt ook veel kritiek."