Wie veel water verbruikt, zal fors meer betalen: Hier ligt de grens voor goedkoop tarief

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Flexibele watertarieven moeten ervoor zorgen dat zuinigheid beloond wordt en wie water verspilt afstraffen met veel duurdere tarieven.

Het uitgangspunt? “Wie 50 liter per dag gebruikt, zou de helft betalen. Voor wie 150 liter verbruikt, zou de waterprijs verdubbelen”, aldus een onderzoeker van de Gentse Universiteit.  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken. De bedoeling is via variabele tarieven mensen aan te moedigen zuiniger te zijn in tijden van droogte.

 “We kunnen gaan naar watertarieven die hoger liggen in droge periodes, om spaarzaamheid aan te moedigen”, vertelt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven aan De Tijd. “Je kan ook waterverbruik in de piekuren duurder maken om het verbruik beter te spreiden door de dag. Zo kan je vermijden dat distributieproblemen ontstaan omdat iedereen op hetzelfde moment zijn zwembad vult.”

Het kabinet van Demir bevestigt dat de VMM en betrokken partijen is gevraagd enkele pistes te onderzoeken. Dat staat zo in het regeerakkoord, maar een beslissing is er nog niet.