We moeten zuinig zijn: "Vlaanderen heeft slechts watervoorraad voor één à twee dagen"

door: STS
Afbeelding bron: pexels
De aanhoudende droogte, in combinatie met de zomer die voor de deur staat, doet velen vrezen dat er straks geen water meer uit de kraan komt.

In en rond Overijse was er vorige week al een probleem, toen er plots bij veel gezinnen geen water meer uit de kraan kwam. Professor waterbeheer Korneel Rabaey ziet de waterstanden al jaren stelselmatig dalen, waardoor we nu voor ons leidingwater veel meer dan vroeger afhankelijk geworden zijn van rivieren. Maar die zijn op hun beurt afhankelijk van de hoeveelheid neerslag.

"Het incident in Overijse lag vooral aan waterwerken. Het incident toont wel aan dat we zuinig moeten omspringen met water en dat we het efficiënter moeten gebruiken", zegt Rabaey in De Morgen.

Zuhal Demir

"Vlaanderen heeft maar voldoende water gestockeerd voor één à twee dagen", klinkt het nog. Rabaey schaart zich achter minister Zuhal Demir van N-VA, die voorstelt om de mensen die veel leidingwater gebruiken, veel te laten betalen. Hij pleit er ook voor dat mensen zelf regenwater opvangen in tanks.