België zou 13 miljard euro moeten neertellen voor EU-coronafonds: "Hold-up door de EU"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
België zou 13,5 miljard moeten betalen voor het EU-coronafonds. Dat blijkt uit het werkdocument van de Europese Commissie betreffende het coronafonds. Vlaams Belang reageert furieus.

Het Vlaams Belang zegt verontwaardigd te zijn na de “EU-diefstal door premier Sophie Wilmès (MR) en financiënminister Alexander De Croo (Open Vld). Donderdag bleek uit het werkdocument van de Europese Commissie betreffende het ‘coronafonds’ dat België een nettobetaler zou worden van maar liefst 13,5 miljard euro in het kader van het coronafonds. 

Premier Wilmès verklaarde zich al akkoord, terwijl De Croo op basis van het bedrag verder wil onderhandelen. Deze 13,5 miljard euro komt dus boven het 12 miljard begrotingstekort en de put van tientallen miljarden veroorzaakt door de coronacrisis.

“Eerst de EU-schulden, dan de onvermijdelijke EU-belastingen”, zo vreest Europees parlementslid Tom Vandendriessche. Het Vlaams Belang laakt ook de “bereidwillige medewerking door Wilmès en Decroo aan de hold-up en ordinaire diefstal door de EU. Het kan niet zijn dat opnieuw de gewone Vlaming miljarden moet betalen voor de carrièreplanning van onbekende of gebuisde politici, zonder parlementaire meerderheid of democratische legitimiteit".

Vlaming grootste netto-betaler in EU

De volledige cijfers in het werkdocument veronderstellen dat België garant staat voor 25,5 miljard leningen, waarvan er 12 miljard terug naar België zou vloeien. Dit maakt een verschil van 13,5 miljard euro. Om de 13,5 miljard in perspectief te zetten: In 2018 stond België 4,36 miljard af aan de Europese begroting. Een eerdere studie van de partij wees tevens al uit dat de Vlamingen de grootste netto-betaler zijn in de EU.